krpan in druščina postani član

Naslov teme: stečajnik hoče bilance

2563  13.07.2017 - 21:44h / Ostalo / Avtor: Majda / 421 / 14

pozdravljeni!

stečajnik mi je poslal dopis za mojo ex firmo, da hoče imeti razne izpise (ok za nazaj je to ok, ker sem itak dobila plačano s strani družbe); hoče pa tudi na presečni dan bilanco, obračun DDPO ....

na tej spletni strani sem zasledila, da je možnost, da mi stečajnik plača izdelavo bilance na dan pred pričetkom bilance - pa ne najdem zakonske osnove ;

mi lahko kdo pove kje to piše, da je ta možnost; že tako in tako mi ex podjetje dolguje več mesecev neplačanih računov, le čemu bi sedaj še naprej delala brezplačno, če je možno dobiti vsaj kakšen sold?

ta komentar sem našla med bralci:

""

Stečajnik (špara, bo za njegovo nagrado več ostalo) in njegov računovodja (bi rad da nekdo nekaj zastonj naredi, kar bo on potem zaračunal stečajnemu dolžniku) si naj svoj zahtevek kar nekam zatakneta....

Bilance pred začetkom steč. postopka je dolžan zagotoviti stečajni dolžnik (oz. odgovorna oseba - če se z njim dogovorita in storitve tudi plača, ok), vse v zvezi z zaposlenimi pa stečajni upravitelj.

Meni je stečajni upravitelj vse, kar je bilo potrebno pripraviti iz obdobja pred začetkom stečajnega postopka, tudi plačal iz stečajne mase, ker sva se s stečajnim dogovorila, da to uredim jaz. In ker sem dobila plačano, sem tudi podatke za M4, dohodnino.. poslala naprej računovodstvu, ki ga je v postopku stečaja angažiral stečajni (itak sem naredila samo izpise iz programa).""

tina - 14.07.2017 - 06:05

Meni je logično, da ti narediš bilanco na dan pred uvedbo stečajnega postopka, saj imaš le ti podatke kot računovodja družbe, nad katero je bil uveden stečajni postopek.Storitev pa boopravkljena po uvedbi st.post.

Iz svoje izkušnje ti povem, da bo lahko še precej stvari, katere bodo želeli od tebe. Kar pripravi se na to.

Pri nas smo za stranko sami od sebe (brez poziva stečajnega upravitelja) naredili končno bilanco, na njihovo željo obračunali plače, izročili delavcem vse podatke za prijavo na sklad, obračunali preostali regres, nadomestilo za dopuste, M4, dohodnino in posredovali še marsikaj...

Zaračunali smo in, resda s trimesečno zamudo, ko so se natekla sredastva, dobili vse plačano.

Naše terjatve, ki so ostale neplačane na dan uvedbe st.post., so šle v stečajno maso, tisto, kar smo zaračunali kasneje pa je bilo 100 % plačano.

Razmisli, dogovori se za ceno s stečajnim za vse storitve, ki naj bi jih še opravila in za okvirni rok plačila.

nja - 14.07.2017 - 07:22

Vse ste dobili poplačano? Ja zakaj pa je šel v stečaj, očitno prave potrebe ni bilo al kako?

Večina teh, ki gredo v stečaj, so že globoko zabredli, nepremičnine etc-vse že prej odpordali, prepisali in ni kaj vzet. Ogromno terjatev je nekje v zraku. Mi, za tistega, ki je šel v stečaj, nismo dobili poplačano NIČ. V stečaj je šel pa zaradi dolga državi-štipendijo bi moral vračan faliran študent. 

Meni ni logično, da se dela zastojn in bi pritisnila na tega izrvršitelja, da ali avans plačila za bilanco stanja ali pa, mu predeaš vso dokumentacijo in naj jo naredi on. Barabe so. On dobi cca 3000€ za en stečaj, ki ga vodi.

ana - 14.07.2017 - 08:29

Za bilanco na presečni dan, dan pred stečajem je dolžan poskrbeti stečajnik, če pa ne pa stečajni upravitelj, ki ima vedno zagotovljenih toliko sredstev ne glede, da je stečajna masa prazna. Res je, da pritiskajo na servise, pa zadnje čase kar nesramno, ampak so jo dolžni priskrbet. Smo imeli tak primer, pa se nismo dali, dobili naročilo stečajnega in taka storitev mora biti 100% poplačan, ker jo je naročil stečajni šef. Če pa od vas izsili, da jo naredite, pa res on malo lažje diha z sredstvi in mu več za drugo ostane. 

Majda - 14.07.2017 - 10:01

Ni problem v tem, da ne bi hotela narediti, nasprotno, sama osebno menim, da le jaz lahko naredim, saj imam vse knjiženo. Gre le za to, da ne vem kje to piše, da imam pravico fakturirati (komu?) izdelavo bilance in dobim to plačano. Podjetje, ki je šlo v stečaj nima popolnoma nobene stečajne mase in iz samega podjetja nimajo kje vzeti. Torej je podjetju fakturirati nesmiselno. Na kateri zakon se lahko sklicujem pri stečajnemu upravitelju, da mi mora plačati? Razen tega, da moram za vsako opravljeno storitev izstaviti račun-le tega ne, pri tem konkretnem primeru, komu ? Že tako sem prevečkrat delala zastonj, pa mislim, da zaradi  tako "dobrih" del se ne počutim več tako dobro, ker se itak vse pozabi, le jaz se spomnim kako bi lahko kaj drugega delala tisti čas ....

Tomaz - 14.07.2017 - 10:28

Preberite 291. člen ZFPPIPP

(računovodski izkazi do začetka stečajnega postopka in otvoritvena bilanca)

(1) Upravitelj mora sestaviti in predložiti davčnemu organu davčni obračun na dan pred začetkom stečajnega postopka z vsebino in v rokih, določenih z zakonom, ki ureja davčni postopek, in zakonom, ki ureja obdavčenje.

(2) Upravitelj mora v štirih mesecih po začetku stečajnega postopka v skladu s pravili iz 290. člena tega zakona pripraviti tudi otvoritveno bilanco po stanju na dan začetka stečajnega postopka.

(3) Upravitelj ne odgovarja za nepravilnosti računovodskih izkazov iz prvega odstavka tega člena in na njihovi podlagi izdelanega zaključnega davčnega izkaza:

1.     če so vzrok za te nepravilnosti:

-  napačni ali pomanjkljivi podatki, ki so jih upravitelju dale osebe iz tretjega odstavka 292. člena tega zakona,

-  napake ali pomanjkljivosti poslovne dokumentacije stečajnega dolžnika do začetka stečajnega postopka ali

-  druga ravnanja ali opustitve stečajnega dolžnika ali oseb iz tretjega odstavka 292. člena tega zakona, in

2.     če nepravilnosti ni mogel ugotoviti ali odpraviti, čeprav je ravnal z ustrezno profesionalno skrbnostjo.

Miha - 14.07.2017 - 12:20

Z uvedbo stečaja pravno niste več računovodja firme, razen če s stečajnikom sklenete psebno pogodbo. Vse storitve bo nedvomno poplačal, sa je zato namenjena stečajna masa.

joži - 14.07.2017 - 12:41

Tako kot pravi Miha. Za delo po uvedbi stečajnega postopka se morate dogovoriti s stečajnim upraviteljem in skleniti (novo) pogodbo. Dokler pogodba/naročilnica ni podpisana in stroški niso odobreni s strani sodišča se ne dela. Stečajni upravitelji imajo tudi svoja računovodstva, pa naj oni nadaljujejo, kjer ste vi končali. Lahko pa nadaljuje kdo tretji. Mi nimamo tako dobrih izkušenj kot tina. Tudi mi smo za stranko še dve leti po začetku stečaja delali vse in po treh menjavah stečajnega upravitelja v tem času, ostali praznih rok (denar ni bil problem). Na žalost so zaščiteni bolje kot rjavi medved (plus sodišča ne opravljajo svoje dela kot je treba) in to izkoriščajo maksimalno.

sonce - 14.07.2017 - 14:43

Stečajni upravitelj predvidi stroške stečaja. Tam noter zajame tudi stroške računovodstva. Je pa vprašnje ali je zajel  stroške izdelave na dan pred stečajem. Preverite. 

Nekateri želijo, da  naredi  bilanco in ddpo na dan pred stečajem stari servis in  to brezplačno, ker je to kao naloga starega servisa.  Vsekakor vam mora izplačat, se jih pa veliko izogiba plačilu.  Otvoritveno bilanco pa mu ponavadi dela njegov servis. 

lp

mimica - 14.07.2017 - 15:17

Nekateri želijo, da  naredi  bilanco in ddpo na dan pred stečajem stari servis in  to brezplačno ( podoben primer smo imeli tudi mi )  ker je to kao naloga starega servisa.  Vsekakor vam mora izplačat, ( pravi, da to je bila naša naloga in ga nič ne briga, da firma, ki je šla v stečaj ni bila plačilno nesposobna ) se jih pa veliko     izogiba plačilu ( redki pristanejo, da se izplača vaše delo ).

Ko pa zahtevate nazaj od države DDV, in ste izstopili iz sistema DDV  si morate zaslužiti te fičenke. NaFuirs morate oddati , vse kot lastni dokument : sklep sodišča, iz katerega je razvidno, da je terjatev priznana, prijava terjatev v stečajno maso, izpisek KIR za vse račune, navedene v prijavi, kopije vseh računov navedenih v prijavi, saldo neplačanih ( izpisek odprtih postavk / kartica saldakonti) Popravek DDV-o za zadnje obdobje, popravek DDV-O ( osnova zap. 11 in DDV zap.22 v minus), ki se nanaša na  zahtevek v excelu... in potem čakate, čakate , čakate na vračilo.  

lp, m

Majda - 14.07.2017 - 16:57

Na žalost je tako, da bi vsi radi zastonj; le zakaj meni nihče nič ne da zastonj? verjetno zato, ker preveč popuščam in pošteno plačujem, take pa je treba dvakrat udariti, take so izkušnje.

In firma, ki je šla v stečaj, ne dela letos nobenega prometa, nima nobene opreme, nobenih terjatev, skratka nič ... samo obveznosti (no, tudi do lastnikov: neizplačane neto plače, prispevki so pa plačani); meni tudi dolgujejo za 4 mesece, pa vem, da nikoli tega denarja ne vidim. 

Sem stečajniku pisala, da me zanima kdo mi bo plačal bilanco, pa ni nobenega odziva...  saj ni veliko dela, pa vseeno: rajši grem na sonce in spijem kavo, kot da delam brezplačno ... tudi delavec v firmi ne dela, če ne dobi plačano, le zakaj bi potem računovodski servisi delali zastonj, stečajniki pa si polnijo malhe?

Simbi - 14.07.2017 - 18:25

BRAVO!

Tana - 14.07.2017 - 18:39

Sporočite stečajnemu upravitelju, da mu predajate vso tekočo dokumentacijo družbe (dokumentacijo, ki vam jo je dostavil lastnik družbe), tiskajte mu podatke v zvezi z DDV (KIR, KPR, DDV-O) in vse v zvezi z obračunom plač in morebitnih drugih prispevkov. V našem servisu smo tako naredili za stranko, ki je bila neplačnik in nas ni obvestila o stečaju, stečajnemu upravitelju nismo dali nobenih podatkov o knjiženjih za tekoče leto.Pozovite lastnika družbe, naj prevzame vso dokumentacijo za pretekla leta, ki jo imate v hrambi, v pdf obliki na ključek shranite in mu predajte bruto bilance, dnevnike in izpise kto kartic za vsa leta do 31/12-2016. Bodite pozorni preko portala AJPES, da svoje terjatve pravočano prijavite (ne pozabite na obračun zamudnih obresti) v stečajno maso, ker si lahko popravljate DDV v višini priznanih terjatev.

Miha - 15.07.2017 - 08:24

Kot vidite trpini vse skupaj je velika svinarija, stećajniki pa lepo bogatijo, še posebno znani stečajnik iz celjskega področja. Ne pustiti da z vami manipulirajo.

Tana - 15.07.2017 - 09:52

Miha, se strinjam z vami. Zato predamo upravitelju vso tekočo dokumentacijo in izpise zadnjih bilanc,letos na dan 31/12-2016.