krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ima kdo voljo razmišljati z menoj?

2551  12.07.2017 - 14:44h / Drugi davki in takse / Avtor: Simbi / 103 / 8

Vedno, kadar zasledim vprašanje obveznosti plačila pavšalnega prispevka za ZZ v primeru malega dela upokojenca za mesec, v katerem le-ta ni delal in nima prejemka, se mi poraja dvom v vsebino komentarjev.

Ta mesec imam tudi jaz tak primer in bi rada zadevi prišla do dna. 

Nekateri trdijo, da če ni izplačila, tudi prispevka ni, sama pa v ZZVZZ ne najdem podlage za takšno trditev. 

Naj pojasnim zakaj menim, da je tudi v primeru, ko ima upokojenec veljavno zavarovanje za primer poškodbe pri delu (obdobje iz M12) in v tem istem obdobju-mesecu ni delal in nima prejemka, potrebno ta prispevek plačati. 

Oseba, ki opravlja občasna in začasna dela po zakonu o urejanju trga dela (poglavje 1.3 ZUTD-A: oseba, ki ima v RS status upokojenca), je zavarovana po 12. točki 17. čl. ZZVZZ, 57. člen pa določa, da se prispevek za te zavarovance plačuje mesečno. Če poenostavim: te osebe (upokojenci) so zavarovane po isti točki kot družinski člani, ki opravljajo kratkotrajno delo in vsa določila zdravstvenega zakona (obseg zavarovanja, prispevek, stopnja, plačilo...) so za zavarovance iz 12. tč. 17. čl. zapisana enotno. Zato si razlagam, da je potrebno tudi za upokojenca, ki v določenem mesecu nima prejemka, pavšalni prispevek za zdravstvo plačati.

Zelo bom vesela vsakega, ki bo z usmeritvijo na pravno podlago ali kakšno uradno pojasnilo dokazal, da se motim. Če ima kdo še voljo, ko smo pa vsi že z eno nogo na dopustu....hvala.   

 

Martin Krpan - 13.07.2017 - 08:02

"Pol" naše ekipe je na dopustu, jaz pa nisem "verificiran" :) za razmišljanja o tovrstni tematiki :)).

Tripikice - 13.07.2017 - 08:31

Moje razmišljanje je enako, menim, da se s prijavo z M-12 začne zavarovanje in teče do odjave, prispevek je pa vezan na zavarovanje, ne na delo.

 

Lp!

rakov povratnik - 13.07.2017 - 08:33

jaz bom razmišljal z drugega zornega kota. Malo delo je pač malo delo in je omejeno tako z urami dela kot z dohodkom. Če upokojenec sploh ni delal, se sploh ni pojavil v prostorih za določen mesec, ga delodajalec tudi ni dolžan prijaviti in pavšal plačati. Zakaj pa bi? Pavšal se plača mesečno, ne glede na obseg, ali je tam en dan ali ves mesec... če pa sploh ne pride oz. nič ne naredi (če dela od doma), ni podlage za prijavo in ni pavšala... zato pa je "Oseba, ki opravlja občasna in začasna dela..."

rakov povratnik - 13.07.2017 - 08:36

se opravičujem, prehiter sem bil:

res pa je delodajalec dolžan pavšal plačati, če je toliko neroden in ga ne odjavi...

Miha - 13.07.2017 - 11:12

Osnova za plačilo prispevka pa je REK o izplačilu zaslužka. Torej na kaj vežete  plačilo zavarovanja. Iz prakse izhaja, v kolikor ni REK obrazca te nihče ne terja za plačilo zavarovanja.

Miha - 13.07.2017 - 11:12

Osnova za plačilo prispevka pa je REK o izplačilu zaslužka. Torej na kaj vežete  plačilo zavarovanja. Iz prakse izhaja, v kolikor ni REK obrazca te nihče ne terja za plačilo zavarovanja.

aar - 13.07.2017 - 13:00

Tudi jaz se do nekje strinjam, da če je M12 je tudi pavšal. A ko želim oddati rek za upokojenca, ga ne morem brez zneska izplačila. Torek REK NI ODDAN. Če plačam pavšal brez REK-a, imam na FURS-u preplačilo, torej sklepam, da če ni REK-a ni nič. Upokojence imamo že kar nekaj časa, tudi take brez izplačil in brez plačanega pavšala. Do sedaj se ni nihče se spotaknil, a bojim se, kaj se bo zgodilo, če bo kdo po dveh letih ugotovil, da bi pavšal pa le moral bit plačan. Referentkam na FURS-u se o tem problemu trenutno ne sanja, se jim bo pa takrat, ko bodo imeli AKCIJO kontrole upokojencev.

Simbi - 13.07.2017 - 16:58

Me veseli, da se vas je toliko oglasilo na vrženo kost, vidim, da vsi še nismo na dopustu...

Takole sem se odločila: prispevek bo plačan, glede REKa se bom pa jutri odločila med 1509 in 1821 - verjetno bo kar 1509, ker je zavarovanje po isti podlagi kot kratkotrajno delo.