krpan in druščina postani član

Naslov teme: STEČAJ IN PRISILNA PORAVNAVA

2635  04.09.2001 - 22:19h / Ostalo / Avtor: alf / 106 / 6

Zanima me kakšna je razlika med stečajem in prisilno poravnavo.
Kdaj so upniki v slabšem položaju.
Prosim za razlago.
Hvala in lep pozdrav.

STRUPEK - 05.09.2001 - 08:26

Alf, povej mi razliko med marsovsem in alfom. Če ne veš, dobro poslušaj. Ne eden ne drugi ne bereta slovenskih zakonov. Kaj misliš, da sem romanopisec, da ti to vse napišem. V vsakem primeru nasrkaš kot upnik v obeh primerih. Ocenjujem, da v prisilni poravnavni lahko dobiš prej in več keša kot v stečaju. Razen če v stečaju nisi hipotekarni upnik in imaš izločitveno pravico.

ANTIBRDAVS - 05.09.2001 - 09:54

Strupek, preveč bereš zakone, premalo upoštevaš izkušnje. Če ti dolžnik v prisilni poravnavi "obljubi", da ti bo v petih letih poravnal celoten dolg z obrestmi in mu to verjameš, si naivnež.Njegova zgodba se nemalokrat nadaljuje s stečajem. Če nimaš izločitvene ali ločitvene pravice v obeh primerih (bog ne daj, da se ji odpoveš, če le nimaš "dobrega" razloga za-to, kot npr. stečaj in nato prisilka)si skoraj v istem d...u. Kot je rekel nekoč "upravitelj z licenco"- v vsakem primeru gre za legalno nategnjene upnike.

magic - 05.09.2001 - 10:54

Ali drugače: Stečaj ali prisilna poravnava je LEGALNA KRAJA!

MARTIN KRPAN - 05.09.2001 - 11:46

Vsekakor je težava, če gre upnik v stečaj ali prisilno poravnano. Zraven stečaja in prisilne poravnave pa je potrebno upoštevati še "obliko družbe" (d.o.o., d.n.o. ...) zaradi odgovornosti, prav tako pa ne pozabiti odgovornosti uprave, nadzornega sveta, družbenikov ... po ZFPPod, če niso pravočasno sprožili navedenih postopkov. Stvar je v vsakem primeru črnogleda. Moj nasvet glede prisilne poravnave: če veste, da je majhna verjetnost, da kaj dobite, skušajte zaradi nadzora izvajanja prisilne poravnave vaš upniški zahtevek pretopiti v lastniški delež, saj boste tako imeli dostop do informacij, pa še bolj pri "skledi" boste. Veste, tudi informacije nekaj stanejo, in če druga ne, lahko dobite od upnika podatke glede tehnologije, trga, poslovnih partnerjev itd. To je še posebej zanimivo, če ste v isti branži.

STRUPEK - 05.09.2001 - 13:56

Če bi prebral v celoti moj odgovor, bi strupeno zaznal ogromno izkušenj. Alfi in podobni pa si morajo prej prebrati zakon, da ne bi takšnih osnovnošolskih vprašanj stresali naokrog. V prisilni poravnavi jih po mojih izkušnjah boljše odneseš. Stečajne mase sedanjih pogrebnikov so ničelne v večini primerov zaradi izločitvenih pravic nad premoženjem, ker so se tudi banke že nekaj naučile v teh letih. V dobrih, starih stečajih si povprečno dobil 10 do 15 % od svoje terjatve. Strupeno res.

PEPELKA - 05.09.2001 - 18:36

Strupek, Antibrdavs je navedel finto stečaja s kasnejšo prisilko. Vsaj jaz sem ga tako razumela